2008. június 26., csütörtök

5. hónap

A huszadik héten a baba fejének az átmérője már 47 mm, a testtömege körülbelül 30 dkg, közben a magzat hallása is egyre élesebbé válik.
A baba kezdetben csak az anya testéből beszűrődő hangokat hallja (a belek korgását, az anyai aortában a vér zubogását), majd az anya hangját is. Nem sokkal később az anya testén kívülről érkező zajokat és az apa hangját is képes érzékelni.
Testét magzatpihe borítja, azonban ez a finom szőrzet még a megszületés előtt kihullik majd. A szemhéjak egyelőre zárva vannak, csak néhány héttel később nyílnak fel.

A mama szervezete
A terhesség feléideje körüli időszakban éli át sok kismama számára a legnyugodtabb, leggondtalanabb heteket. A pocak még nem akadályoz a mozgásban, a várandósok általában tele vannak energiával. Ezeket a heteket ki kell használni, ha van lehetőség (és nincsen orvosi ellenjavallat), érdemes kimozdulni otthonról, kirándulni, sétálni, tornázni. Az anyuka a 18-20. héttől (esetleg már hamarabb, ha nem az első terhessége) érzi a baba mocorgását, később kommunikálni is tud már vele.

Vizsgálatok
A 18-19. héten, az AFP eredmény birtokában kerül sor a genetikai ultrahangra. A vizsgáló alaposan megvizsgálja a magzatot, az esetleges fejlődési rendellenességek után kutatva.

Nincsenek megjegyzések: