2008. június 26., csütörtök

8. hónap


A tüdő fejlődése lassan eléri azt a fokot, amikortól önállóan is képes a légzésre. A zsírpárnák felhalmozódása folytatódik, a magzat egyre jobban hasonlít az újszülöttre.
A magzatmozgások a nyolcadik hónapban talán kevesebbszer érezhetők. Nem kell azonban megijedni, ennek az az oka, hogy a babának sokkal kevesebb helye van már mozgolódni, forgolódni.

A mama szervezete
A méh fundusa lassanként eléri a szegycsont alsó részét, nyomja a szívet, a tüdőt és a hasi szerveket is. Emiatt gyakori a nehézlégzés, a fáradékonyság, a derékfájás, a gyakori vizelési inger.

Vizsgálatok
Sor kerül az első NST (non-stressz teszt) vizsgálatra. Ennek során a hasra erősítenek két eszközt, amelyek közül az egyik a magzati szívműködést, a másik a méhösszehúzódásokat regisztrálja. Azt vizsgálják ilyenkor, hogy hogyan változik a magzati szívfrekvencia a magzatmozgás és a méhösszehúzódások hatására (normális esetben nő).
A harmadik ultrahangos szűrés is ilyenkor esedékes. A magzat méreteit és fekvését, a magzatvíz mennyiségét és a lepény érettségét ellenőrzi a vizsgáló. A harmadik laborvizsgálat is erre az időszakra esik.

Nincsenek megjegyzések: