2008. július 2., szerda

TAJ kártya újszülötteknek


A Társadalombiztosítási Azonosító Jel (amelyet inkább TAJ-szám elnevezéssel ismerünk) egy személyi azonosító, amelyet a magyar állampolgár születésekor kap, és az - normál esetben - végigkíséri egész élete során. A TAJ-számot a megyei (fővárosi) egészségbiztosítási pénztár képezi.
A TAJ-számot egy bankkártya méretű hatósági igazolvánnyal, köznapi szóhasználatban TAJ-kártyával igazoljuk (találkozhatunk a tb-kártya elnevezéssel is).

A TAJ-kártya tartalmazza:
tulajdonosának családi- és utónevét,
születési idejét,
Társadalombiztosítási Azonosító Jelét, valamint
a kiállító szerv bélyegzőjét és a kiállítás keltét.

Hol lehet igényelni TAJ-kártyát újszülöttek részére?
Az újszülöttek részére a TAJ-kártya az újszülött-osztályon rendelkezésre bocsátott nyomtatvány kitöltésével igényelhető. Ha a szülés nem kórházban avagy nem orvos közreműködésével történik, akkor a megszületést anyakönyvező anyakönyvvezető bocsátja rendelkezésre a TAJ-kártya igényléséhez szükséges nyomtatványt.

Hogyan kapják meg a szülők a TAJ-kártyát?
A kitöltött nyomtatványt mindkét esetben az anyakönyvvezető küldi meg a megyei (fővárosi) egészségbiztosítási pénztárnak. A nyomtatványon szereplő személyi adatok alapján a hivatal dolgozói megadják a TAJ számot, és a kiállított TAJ kártyát postán megküldik a szülőnek, a gondviselőnek
. Az egészségbiztosításnál nagy gondot fordítanak arra, hogy az anyakönyvi hivatalok értesítésének beérkezését követően soron kívül, de legkésőbb 8 napon belül a szülő, gondviselő kézhez kapja a gyermek TAJ-kártyáját.
Bár lehetőség van a kártya soron kívüli igénylésére is, felhívjuk a figyelmet, hogy ez felesleges ügyintézést, sorban állást okozhat, mert az újszülött számára az egészségügyi szolgáltatások a szülést követő 6 hónapig TAJ-kártya nélkül is térítésmentesen igénybe vehetők. Az anyakönyvi hivatalok ügyintézési idejét is figyelembe véve, általában a szülő-gondviselő legkésőbb a születést követő 1 hónapon belül megkapja gyermeke TAJ-kártyáját.
Forrás: Magyarország.hu

Nincsenek megjegyzések: