2008. július 2., szerda

Tanácsok hőhullám idejére


Kánikulában az étkezésre is jobban kell figyelni
Lassan hozzászokunk a trópusi nyarakhoz, hiszen az elmúlt években volt részünk benne itthon. Az idei nyár júliusára és augusztusára, sőt már június utolsó hetére is afrikai hőséget jeleznek a meteorológusok. A számunkra nehezen megszokható, és elviselhető forróság ellen nagyon ajánlott védekezni, mert még a legerősebb szervezetet is meggyötri a tartós nagy meleg.
Hőhullámok idején, amikor a levegő hőmérséklete 35-40 Celsius-fok között van, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli. Nem jó tehát a légkondicionálással jéghidegre hűteni a lakást, irodát. A légkondicionáló azért is veszélyes, mert hosszú távon, sok embernél felső-légúti panaszokat vagy ízületi gyulladást okoz. Ám a mértékkel használt légkondicionálás - napi 1-2 óra - kifejezetten ajánlott a forróság elviselhetővé tétele érdekében. A ventillátort is rövid ideig tanácsos használni, mert kiszárítja szervezetet.

A kánikulában a testhőmérséklet alacsonyan tartása érdekében sok folyadékot kell fogyasztani, gyakran langyos vízben tusolni, és nem kell szégyellni az utcán sem a tarkóra, csuklóra tett nedves kendőt. Ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre, 39 felett már bekövetkezhet a hőguta.

A folyamatos izzadással nagyon sok sót veszít szerveztünk. Fontos tudni, hogy az alkohol illetve a cukros italok vizet vonnak el a szervezettől, fokozzák a szomjúságot, ezért az ásványvizek fogyasztása a jó. Köztudott, hogy szervezetünk víztartalma az életkor előre haladtával egyre csökken. Az újszülött szervezete 72 százalék, a felnőtté átlagosan 60 százalék, míg az idős embereké csupán 50 százalék vizet tartalmaz, emiatt az idősebb embereknek minél több folyadék fogyasztása ajánlott a forró napokban. Őket fenyegeti legjobban a kiszáradás veszélye.

Ha a vízháztartás egyensúlya megbomlik, akár a vízfelvétel csökkenése következtében, akár az izzadás miatt, akkor kiszárad a szervezet. A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, ami a szükséges vízmennyiség pótlására figyelmeztet. A kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülése érdekében nem szabad megvárni a szomjúságot. Már a szájszárazság kellemetlen érzete előtt inni kell valamilyen folyadékot.
Kánikulában az étkezésre is jobban kell figyelni. Nagy melegben kevesebb energiára van szüksége a szervezetünknek, nem szabad zsíros, erősen fűszerezett, nehezen emészthető ételeket enni. Inkább frissítő, üdítő jellegű fogásokat helyezzék előtérbe!

A kávé és a fekete tea koffeintartalma vízhajtó hatású, emiatt jó a kávét egy pohár vízzel „leöblíteni”.

Nemcsak az előttünk álló hőség ellen kell védekeznünk, hanem az egyre erősebb UV-B sugárzás ellen is. A napszemüveg, a vékony anyagból készült kalap vagy a szalmakalap már-már elengedhetetlenül hozzá kell tartozzon kánikulai öltözékünkhöz, mert véd a káros sugárzástól.

Nincsenek megjegyzések: